Context

COVID-19 perturbă funcționarea serviciilor de sănătate pentru mame și nou-născuți, în special în țările cu venituri mici și medii. Nou-născuții prematuri sunt deosebit de vulnerabili. Am efectuat analize ale beneficiilor terapiei kangaroo care privind supraviețuirea la nou-născuți cu o greutate mai mică de 2000gr comparativ cu riscul de SARS-CoV-2 dobândit de la mame sau personal infectat.

Metode

Am modelat două scenarii pe parcursul a 12 luni. Scenariul 1 a comparat gradul de supraviețuire asociat terapiei kangaroo care cu acoperirea universală (99%) și riscul de mortalitate datorat COVID-19. Scenariul 2 a estimat creșterea numărului de decese din cauza acoperirii reduse și a întreruperii complete a terapiei kangaroo care. Proiecțiile s-au bazat pe cele mai recente date pentru 127 de țări cu venituri mici și medii (aproximativ 90% din nașterile globale), cu rezultate calculate pentru cinci regiuni.

Constatări

În cel mai rău scenariu (transmitere de 100%) s-ar înregistra din cauza COVID-19 1.950 de decese la nou-născuti. În schimb, 125.680 de nou-născuți ar putea fi salvati prin practicarea generalizata a terapiei kangaroo care. Prin urmare, valorile care indică beneficiile terapiei kangaroo sunt de 65 de ori mai mari decât valorile care definesc riscul de mortalitate din cauza COVID-19. Dacă s-ar lua în considerare studiile recente care indică o rată de transmitere de 10%, raportul beneficii-riscuri ar fi de 630. Am estimat că o reducere cu 50% a practicării terapiei kangaroo care ar putea duce la o creștere a deceselor cu 12.570, iar întreruperea completă a acesteia ar putea duce la o creștere a deceselor cu 25.140, reprezentând o incrementare cu 2-3%, respectiv 4–6% a mortalității în rândul nou-născuților în cele 127 de țări.

Interpretarea datelor

Gradul de supraviețuire asociat terapiei kangaroo care depășește cu mult riscul mic de deces datorat COVID-19. Nou-născuții prematuri sunt expuși riscului, în special în țările cu venituri mici și medii, unde consecințele perturbărilor sunt substanțiale.
Factorii de decizie și profesioniștii din domeniul sănătății trebuie să susțină serviciile medicale și să asigure o comunicare mai clară pentru a menține mamele și nou- născuții împreună, chiar dacă mama este infectată cu SARS-CoV-2.

Cercetarea în context

Dovezi anterioare acestui studiu
Nou-născuții prematuri (15 milioane anual) și / sau cu greutate redusă la naștere (21 milioane anual) sunt o populație extrem de vulnerabilă pentru care este imperativă îngrijirea medicală de înaltă calitate. Terapia kangaroo care implică contactul piele-pe-piele continuu între un nou-născut și un îngrijitor (de obicei mama) și este o metodă care și-a dovedit în practică eficiența prin creșterea ratei de supraviețuire în rândul nou-născuților cu greutatea de 2000gr sau mai puțin. Pandemia de COVID-19 perturbă îngrijirea din cadrul centrelor medicale. Mai mult, mamele internate sunt mai frecvent separate de nou-născuți. Am căutat în cadrul platformei PubMed studii publicate până la 12 noiembrie 2020, folosind termenii „COVID-19” sau „SARS-CoV-2” sau „coronavirus” și „terapia kangaroo care” [MeSH] sau „metodă de îngrijire,
mamă cangur ”[MeSH] sau „contact piele-pe-piele” [MeSH] sau „îngrijire piele-pe- piele” [MeSH]. Nu am găsit studii științifice care să analizeze impactul COVID-19 asupra practicării terapiei kangaroo care. Există recomandări generale contradictorii privind îngrijirea mamă-nou-născut în timpul pandemiei, în special în ceea ce privește contactul piele-pe-piele, și în număr redus mai ales pentru țările cu venituri mici și medii. Un studiu recent publicat folosind Unitatea Britanică de Supraveghere Pediatrică a raportat 66 de cazuri de SARS-CoV-2 în rândul nou-născuților care au primit îngrijire în maternitățile din Marea Britanie între martie și aprilie 2020, dintre care 17 (26%) au fost născuți de mame cu infecție perinatală. Șapte dintre acești 17
nou-născuți s-au infectat în ciuda faptului că au fost separați de mama lor imediat după naștere, aceste informații venind în sprijinul recomandărilor OMS, din Marea Britanie și SUA de a menține mama și copilul împreună chiar și atunci când infectarea mamei cu COVID-19 este suspectată sau confirmată.

Plus valoarea acestui studiu

Folosind cele mai recente date provenind din 127 de țări cu venituri mici și medii și estimări exprimate în concordanță cu instrumentul Lives Saved Tool, am modelat efectul terapiei kangaroo care asupra supraviețuirii la nou-născuți cu greutatea mai mică de 2000gr comparativ cu riscul de mortalitate din cauza SARS-CoV-2 dobândit prin contactul direct cu o mamă infectată. Se estimează că 125.680 de nou-născuți ar putea fi salvați prin practicarea generalizată a terapiei kangaroo care (99%). Cel mai sever scenariu (o rata de transmitere a SARS-CoV-2 de 100%) ar putea duce la decesul a 1950 de nou-născuți din cauza COVID-19. Cu o rată de transmitere de 10%, cifră rezultată din statisticile disponibile, numărul de vieți pierdute ar fi de fapt mai aproape de 200. Prin urmare, beneficiul practicării terapiei kangaroo care este de 65 până la de 630 de ori mai mare decât riscul de a muri din cauza COVID-19.

Implicațiile tuturor statisticilor disponibile

Comparativ cu riscul mic de deces din cauza COVID-19 pentru acești nou-născuți vulnerabili, gradul de supraviețuire conferit de terapia kangaroo care este enorm. Aceste informații indică faptul că sunt necesare eforturi concertate pentru a susține îngrijirea nou-născutului în centrele medicale și practicarea terapiei kangaroo care în timpul pandemiei, dar și pentru a investi mai mult în reconstrucția post-pandemie, având în vedere diferențele înregistrate la nivel mondial în ceea ce privește asigurarea de servicii medicale. Sinteza și schimbul de informații privind strategiile de atenuare a efectelor pandemiei reprezintă o urgență pentru susținerea îngrijirii nou-născuților mici și bolnavi și a mamelor acestora.

Sursa:
https://www.thelancet.com/journals/eclinm/article/PIIS2589-5370(21)00013-
4/fulltext#