Există o mulțime de beneficii ale lecturării pentru nou-născuți: îi ajută pe copii să dezvolte abilități sociale, sa înțeleagă cum să pronunțe și să enunțe cuvintele și îi încurajează să citească singuri. Dar beneficiile lecturării cu voce tare se extind dincolo de aceste constatări. Noile descoperiri sugerează că a le citi sugarilor poate ajuta și proaspetele mame care se confruntă cu depresia.

Susan Almarode, studentă în cadrul programului de doctor în asistență medicală al Universității din Virginia, a descoperit că a le citi copiilor – în special celor din unitățile de terapie intensivă neonatală – poate ajuta în ceea ce privește depresia și stresul matern.

Potrivit cercetărilor sale, aproximativ 40% dintre mamele cu copii internați în secțiile ATI suferă de depresie postpartum, comparativ cu aproximativ 12% dintre mamele din SUA în general. Ceea ce are sens, având în vedere modul în care stresul poate crește până la niveluri de neimaginat atunci când noul bebeluș are nevoie de îngrijire în ATI.

Timp de patru săptămâni, Almarode a studiat 13 mame ale copiilor internați în ATI care le citeau copiilor timp de cel puțin 30 de minute, de trei ori pe săptămână. Ce a descoperit? Citindu-le copiilor, ratele de depresie și de stres postpartum ale mamelor s-au redus, îmbunătățindu-le și capacitatea de a relaționa cu copiii lor și ducând la creșterea saturației de oxigen în sânge a sugarilor în timpul sesiunilor de lectură și în cele 30 de minute de după.

Potrivit Noise Health, o revistă internațională interdisciplinară, zgomotul ambiental este asociat cu rezultate negative în ceea ce privește dezvoltarea nou-născuților tratați în ATI, dar recomandările existente privind nivelul de zgomot sunt depășite. Și având în vedere cele mai noi cercetări ale lui Almarode, nivelurile de zgomot trebuie reevaluate, mai ales din perspectiva beneficiilor pentru proaspetele mame depresive.

Dacă lectura cu voce tare întărește legătura copiilor cu părinții și reduce stresul internării în ATI pentru mame, pare că programele de lecturare în ATI ar trebui  încurajate cu tărie, mai ales dacă duc la scăderea depresiei postpartum.

Un nou-născut s-ar putea să nu înțeleagă povestea pe care i-o spune mama sa, dar va înțelege că este iubit.