București, 3.11.2021.

Asociația Prematurilor vine cu noutăți în Luna Prematurității pentru comunitatea părinților cu copii născuți înainte de termen și lansează oficial primul podcast pentru aceștia: „ Pune inima cu Diana Gămulescu”.

Podcasturile abordează o serie de subiecte importante plecând de la conceperea, nașterea în pandemie, nașterea prematura, spitalizarea unui nou-născut prematur, adaptarea la viață și îngrijirea post externare a unui nou-născut vulnerabil, mai ales în context pandemic, riscuri oftalmologice la prematuri, alimentația sugarului și alăptarea acestuia, dezvoltarea neuro-motorie, monitorizarea în primul an de viață și riscuri în sezonul rece, dar nu numai, somnul nou-născuților, dezvoltarea socio-emoțională a copiilor prematuri și ale familiilor acestora și multe alte subiecte de interes în evoluția unui nou născut înainte de termen.

„În contextul pandemic, unul deloc accesibil  și plin de incertitudini, inclusiv pentru viitorii părinți, mai ales pentru femeile însărcinate, era nevoie de o modalitate de informare prin care medici și specialiști din domenii importante legate de sarcină și naștere să ofere informare într-o manieră accesibilă și cum totul s-a mutat foarte mult în online am găsit sprijinul necesar pentru a putea implementa o platformă digitală de suport” spune Diana Gămulescu fondatoarea Asociației Prematurilor și gazda podcastului

Un motiv în plus pentru acest proiect este și riscul de naștere prematură cauzat de COVID 19, care vine să pună și mai multă presiune pe sistemul medical și neonatal, iar rata nașterilor premature să crească și să mențină Romania pe un loc îngrijorător în privința prematuritații la nivel national, care depășește 10% din totalul nașterilor anuale.

Astfel, viitoriii și actualii părinți din Romania vor avea  o resursa viabilă, într-un format prospăt și actual, în care specialiștii intervievați de gazda podcastului vor oferi informații cât mai valoroase care să îi ajute în gestionarea eficientă a provocărilor legate de naștere și prematuritate.

Difuzarea primului episod începe în data de 3 noiembrie 2021 și o are ca invitată pe Doamna Doctor Marilena Băluță- Medic  Primar Obstetrică și Ginecologie.

Episoadele podcastului se vor găsi pe platformele specializate ( Youtube, Spotify, Google, Anchor, Rss etc.) dar și pe websiteul organizației www.asociatiaprematurilor.ro

Proiectul este realizat de Asociația Prematurilor cu sprijinul AstraZeneca, Bebe Tei si Aimee

Despre Asociația Prematurilor

Asociația Prematurilor dezvoltă în România programe dedicate copiilor născuți prematur, părintilor și personalului medical de la neonatologie și reunește experți din diferite discipline, părinti, reprezentanți din mass-media pentru a ȋmbunătăţi calitatea serviciilor publice de sănătate din România. Asociatia Prematurilor este singurul ONG din România acreditat pe prematuritate în conformitate cu prevederile Legii nr.197/2012 privind asigurarea calității în domeniul serviciilor sociale de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice din România.

Organizația deruleaza programe caritabile de donații în maternități, de educație continuă pentru cadrele medicale, susține ateliere si webbinarii pentru familiile cu prematuri, proiecte de prevenție a nașterii premature, susține financiar cazurile sociale de familii cu prematuri.

Recent, Comitetul Economic și Social European (CESE) a acordat Premiul pentru Solidaritate Civilă Asociației Prematurilor pentru proiectul prin care s-au donat echipamente și aparate de protecție secțiilor de neonatologie din România. În ianuarie 2020, Asociația Prematurilor a fost premiată în Germania, de către EFCNI (European Foundation for the Care of Newborn Infants), pentru implicarea în proiecte de filantropie și pentru rezultatele obținute în România în cauza prematurității.