Având în vedere situația generată de agresiunea militară rusă din Ucraina, la nivelul Guvernului din Romania s-a constituit un task force având ca principale responsabilități monitorizarea situației și coordonarea măsurilor la nivelul structurilor guvernamentale pentru asigurarea funcționării tuturor serviciilor publice.

Astfel, Monitorul Oficial a publicat ORDONANȚA DE URGENȚĂ privind acordarea de sprijin și asistență umanitară de către statul român cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina.

Refugiatii din Ucraina beneficiaza de asistenta medicala si sunt inclusi in Programele Nationale de Sanatate Publica.

Art. 1. — (1) Cetățenii străini sau apatrizii aflați în situații deosebite care provin din zona conflictului armat din Ucraina și intră în România și care nu solicită o formă de protecție potrivit Legii nr. 122/2006 privind azilul în România, cu modificările și completările ulterioare, beneficiază, în cadrul taberelor temporare de cazare și asistență umanitară sau în alte locații de cazare stabilite de comitetele județene/al Municipiului București pentru situații de urgență, de asigurarea următoarelor utilități de primă necesitate pe perioada staționării temporare:

a) hrană;

b) îmbrăcăminte;

c) materiale de igienă personală;

d) asistență medicală primară și tratament corespunzător, asistență medicală de urgență, precum și asistență medicală și tratament gratuit în cazurile de boli acute sau cronice care le pun viața în pericol iminent, prin sistemul național de asistență medicală;

e) dreptul de a fi incluși în programele naționale de sănătate publică ce au drept scop prevenirea, supravegherea și controlul bolilor transmisibile, în situațiile de risc epidemiologic.

Consulta Monitorul Oficial ( pag 6, 7) pentru toate reglementarile in vigoare.

Tot in sustinerea acestui proces, un grup de medici din cadrul Maternității Polizu ( Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului Dr. Alfred Rusescu – Polizu) doresc să ne implice activ în ajutarea Refugiatilor Ucranineni.

In echipa medicală sunt medici care cunosc limba ucraineană și pot facilita comunicarea cu gravidele, oferind sfaturi medicale si accesul la servicii medicale de specialitate.

Le puteți scrie pe pagina, iar colegii din cadrul spitalului vor prelua mesajele si vor răspunde.

Contact echipa medici:

Dr. Catalin Herghelegiu – https://www.facebook.com/cata.herghelegiu

Dr. Ionascu Bradut – https://www.facebook.com/adrianbradut.ionascu

Dr. Birladeanu Nadejda – https://www.facebook.com/nadejda.birladeanu

Dr. Ciobani Adriana – https://www.facebook.com/adriana.ciobanu.925/

Dr. Eni Elena – https://www.facebook.com/elena.eni.9

Pentru alte informații si îndrumări accesati:

https://dopomoha.ro/ro   si/sau 0219590 in limba ucraineană.