Introducere

Pandemia de COVID-19 impiedica functionarea sistemelor de sănătate la nivel global. Au fost studiate perturbările îngrijirii medicale in maternitati, dar nu și cele legate de nou-născuții vulnerabili. Ne-am propus să analizăm perturbarile raportate in îngrijirea nou-născuților mici și bolnavi din întreaga lume și să realizăm analize tematice ale experiențelor furnizorilor de asistență medicală și ale strategiilor propuse pentru atenuarea impactului pandemiei.

Metode

Folosind un sondaj online disponibil în trei limbi si intens distribuit, am contactat furnizorii de servicii medicale neonatale. Am strans date privind pregătirea pentru tratarea cazurilor de COVID-19, efectele asupra personalului medical și asupra serviciilor de îngrijire a nou-născuților, inclusiv terapia kangaroo care (KMC), precum și a situatiilor perturbatoare și a soluțiilor.

Rezultate

Am analizat 1120 de răspunsuri din 62 de țări, în principal țări cu venituri mici și medii. Pregătirea pentru COVID-19 a fost suboptimă în ceea ce privește protocoalele și disponibilitatea echipamentului individual de protecție. O treime dintre respondenti a raportat testarea de rutină a tuturor femeilor însărcinate, dar 13% nu au avut deloc capacitate de testare. Peste 85% din personalul sanitar se temea pentru propria sănătate și 89% resimteau niveluri crescute de stres. Practicile uzuale de îngrijire a nou-născuților au fost întrerupte atât din cauza scaderii adresabilitatii serviciilor de îngrijire medicala, cât și a problemelor de personal. Mai mult de jumătate au raportat că intervențiile bazate pe dovezi, cum ar fi terapia kangaroo care, au fost întrerupte sau descurajate. Separarea mamei de bebeluș a fost raportată atât pentru mamele bolnave de COVID (50%), cât și pentru cele cu status necunoscut (16%). Îngrijirea post externare a fost întreruptă în principal din cauza fricii familiilor de a merge la spital (in  aproximativ 73% din cazuri).

Concluzie

Furnizorii de asistenta medicala pentru nou-născuți sunt stresați și există o lipsă a protocoalelor si a claritatii cu privire la îngrijirea nou-născuților mici în timpul pandemiei. Există o nevoie urgentă de a proteja intervențiile de salvare a vieții (cum ar fi terapia kangaroo care) amenințate de pandemie, și ca asistenta medicala sa revina la standardele initiale și să se reconfigureze mai bine.

Intrebari cheie

Ce stim deja?

  • Pandemia de COVID-19 a perturbat sistemele de sănătate din întreaga lume; un sondaj global recent efectuat pe 714 furnizori de îngrijire maternă de primă linie a raportat efecte asupra sarcinii, nasterii și serviciilor postpartum, pregătirea inadecvată și niveluri crescute de stres în rândul personalului medical.
  • Perturbările asociate pandemiei sunt creșterea mortalității neonatale, deși îngrijirea nou-nascutilor mici și bolnavi este o ramura relativ nouă în domeniul sănătatii și nu a fost încă inclusă în evaluările globale privitoare la problemele din cadrul serviciilor de sănătate.
  • Menținerea mamelor și a nou-născuților împreună este un aspect esențial al unei îngrijiri respectuoase fata de pacienti și este in mod special amenințată în timpul pandemiei, inclusiv pentru nou-născuții vulnerabili care necesită ingrijiri prin terapia kangaroo care.

Care sunt noile descoperiri?

  • Sondajul nostru efectuat pe 1120 de respondenți arată că pregătirea pentru COVID-19, în special testarea femeilor însărcinate, disponibilitatea echipamentului individual de protecție și protocoalele pentru îngrijirea nou-născuților mici și bolnavi, sunt suboptimale în toate regiunile, majoritatea profesioniștilor din domeniul sănătății raportând niveluri ridicate de stres si in 85% dintre cazuri temându-se pentru propria sănătate.

 

  • Reducerea numarului de nașteri spitalicești și al internărilor neonatale au fost raportate în toate regiunile, în plus față de compromiterea îngrijirii nou-născuților din cauza temerii femeilor de a merge la spital, relocarea personalului și / sau a echipamentelor din unitățile de nou-născuți și externarea timpurie care a devenit un fenomen uzual.
  • Două treimi din personalul medical au declarat că nu ar permite mamelor infectate cu SARS-CoV-2 sau al caror status este necunoscut să practice terapia kangaroo care, iar mai mult de 20% din personal nu ar permite practicarea acestei terapii nici în rândul mamelor testate negativ.

 

Ce implică noile descoperiri?

  • Respondenții au raportat strategii de atenuare a impactului pandemiei la toate nivelurile de îngrijire, cum ar fi furnizarea de echipamente de protectie personala adecvate pentru tot personalul medical, îndrumări mai clare, în special cu privire la nesepararea mamelor de nou-născuți și popularizarea de mesaje cu privire la beneficiile și siguranța practicarii timpurii a terapiei kangaroo care în timpul pandemiei.
  • Factorii de decizie pot și trebuie să facă mai mult pentru a proteja serviciile de sănătate neonatale, pentru a sprijini personalul și în mod special pentru a asigura protocoale bazate pe dovezi pentru toate mamele și nou-născuții, inclusiv pentru cei care sunt SARS-CoV-2 pozitivi.
  • Descoperirile noastre oferă informații clare despre întreruperea îngrijirii nou-născuților mici și bolnavi din intreaga lume; este nevoie urgentă de mai multe cercetări asupra modului de actiune, cu evaluarea strategiilor de atenuare a pandemiei și diseminare a solutiilor probate pentru a proteja nou-născuții vulnerabili.

 

Sursa:

https://gh.bmj.com/content/6/3/e004347