Testul Babes – Papanicolaou este un examen microscopic morfologic al unui frotiu celular obtinut prin exfoliere cu o periuta la nivelul colului uterin. Scopul acestui test este reprezentat de detectia celulelor anormale ( atipice) care apar in lezunile precanceroase.

CINE TREBUIE SA ISI FACA TESTUL PAP?

Toate femeile care si-au inceput viata sexuala trebuie sa efectueze periodic acest test. Studiile arata ca testul PAP efectuat anual creste sensibilitatea de detectare a leziunilor. In cazuri speciale, in functie de statusul fiziologic si medical, acest interval trebuie stabilit de medicul ginecolog.

RECOMANDARI

• Perioada ideala de recoltare este mijlocul cicului menstrual; se va evita recoltarea in timpul menstruatiei si a infectiilor genitale;
  • Cu 24 – 48 ore inainte de recoltare se evita raporturile sexuale, spalaturile intravaginale, utilizarea gelurilor, cremelor, contraceptivelor, dezinfectantelor, lubrifinatelor si tampoanelor intravaginale.

DESPRE CANCERUL DE COL UTERIN

Cancerul de col uterin reprezinta prima cauza de mortalitate la femeile tinere din tara noastra, cu varste intre 15 – 44 ani. Aparitia bolii este precedata de leziuni precanceroase, care pot fi depistate din timp prin testul Babes – Papanicolaou (testul PAP).