București, mai 2024

Asociația Prematurilor își continuă misiunea de a dezvolta mediul neonatal și investește în dispozitive medicale performate pe care se pot face simulări și scenarii medicale.

Acestea sunt manechini performanți pe care se pot exersa diverse manevre de resuscitare, intubare nazală sau orală, aspirație, ventilație etc.

Cei 2 manechini achiziționați integrează sisteme educaționale interactive și au mărimea naturală a unui nou-născut prematur de 24 de săptămâni și a unui nou-născut la termen.

Echipamentele medicale de ultimă generație au putut fi achiziționate prin strângerea de fonduri din campania „Doubling the Joy”, susținută de de ING Hubs și prin implicarea voluntarelor Cristina Petcu și Ramona Luca.

Manechinul prematur a ajuns deja la Maternitatea din Câmpina și au avut loc primele sesiuni de exersare a manevrelor de reanimare de către echipa de medici și asistente de la secția de Neonaologie, iar acest lucru ne bucură enorm. Performanța se menține cu antrenament, iar complexitatea cazuistică în cazul nașterilor premature poate să surpinda și un personal medical cu experiență, de aceea sunt recomandate organizarea de simulări săptămânal”, Diana Gamulescu – fondatoarea Asociatiei Prematurilor.

Asociația Prematurilor va continua sesiunile de formări care să îmbunătățească competențele medicale pentru cadrele medicale din secțiile de neonatologie, care să îmbine atât partea teoretică cât și partea practică, aplicată.

Participanții la simulări pot evalua în timp real “pacientul” în funcție de culoarea pielii manechinului în cazul unor evenimente hipoxice (cianoza ușoară, cianoză severă etc), în funcție de respirația acestuia, a pulsului etc.

Astfel, simulatorul deține repere anatomice identice cu ale unui nou-născut și este un echipament medical indispensabil în unitățile de neonatologie din țară. Căile respiratorii sunt realiste cu limba, corzi vocale, trahee și esofag, inima, plămâni și coaste.

Versiunea donată în 2024 este extrem de avansată, beneficiind de tehnologie de vârf și poate fi utilizat pentru simularea procedurilor precum puncții, transfuzii, monitorizare și intubație.

Simulatorul poate fi folosit ca și suport didactic în formarea și dezvoltarea profesională continuă atât a medicilor specialiști/rezidenți, cât și a asistentelor de terapie intensivă neonatală. Pe acest simulator vor putea lucra zilnic actualii medici de la terapie intensivă neonatală, dar și viitoarele cadre medicale care vor putea susține examenele de specialitate și primariat.

“ Ne bucurăm să putem contribui și la Maternitatea din Câmpina cu echipamente de viitor. Simulatorul acesta reprezintă un pas semnificativ în direcția asigurării celor mai bune condiții de tratament pentru bebelușii prematuri. Cu tehnologia de vârf pe care o utilizează, permite și practicarea diferitelor proceduri esențiale pentru îngrijirea acestor copii fragili și vulnerabili” susține Diana Gamulescu – fondatoare Asociației Prematurilor.

„Am ales să mă implic că voluntar pentru micii luptători sprijiniți de Asociația Prematurilor pentru că este nevoie în continuare de ajutor financiar. Alaturi de Ramona Luca și toți colegii noștri care au donat, ne-am propus să facem fapte bune, care să ajute bebelușii prematuri din România” – Cristina Petcu, inițiatoarea campaniei Doubling the Joy by ING Hubs

Asociația Prematurilor își propune dotarea a cât mai multe maternități cu astfel de simulatoare care să sprijine procesul de învățare continuă la niște standarde înalte, iar toți cei care doresc să contribuie la schimbarea viitorului copiilor născuți premature, alături de Asociația Prematurilor, pot face donații direct în contul: RO68BTRLRONCRT0411176001, cu mențiunea “donație simulator”.

Despre Asociația Prematurilor

Până acum, Asociația Prematurilor a donat din fondurile si granturile atrase peste 60 de echipamente medicală modernă în 22 de orașe din România și este inițiatoarea implementării terapiei kangaroo care în 13 maternități din România. Valoarea tuturor proiectelor derulate de Asociația Prematurilor în ultimii 5 ani este de peste 600.000 de euro și au avut impact pentru 7000 de nou-născuți, 1000 de medici, 6000 de părinți și misiunea sa caritabilă continuă.

Asociația Prematurilor dezvoltă în România programe dedicate copiilor născuți prematur, părinților și personalului medical de la neonatologie și reunește experți din diferite discipline, părinți, reprezentanți din mass-media pentru a îmbunătăți calitatea serviciilor publice de sănătate din România. Asociația Prematurilor este singurul ONG din România acreditat pe prematuritate în conformitate cu prevederile Legii nr.197/2012 privind asigurarea calității în domeniul serviciilor sociale de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice din România.

Organizația derulează programe caritabile de donații în maternități, de educație continuă pentru cadrele medicale, susține ateliere si webinarii pentru familiile cu prematuri, proiecte de prevenție a nașterii premature, susține financiar cazurile sociale de familii cu prematuri.

In 2021, Comitetul Economic și Social European (CESE) a acordat Premiul pentru Solidaritate Civilă Asociației Prematurilor pentru proiectul prin care s-au donat echipamente și aparate de protecție secțiilor de neonatologie din România. În ianuarie 2020, Asociația Prematurilor a fost premiată în Germania, de către EFCNI (European Foundation for the Care of Newborn Infants), pentru implicarea în proiecte de filantropie și pentru rezultatele obținute în România în cauza prematurității.