Se recomandă ca nou-născutul să fie ţinut dezbrăcat direct pe pielea mamei. Această poziţie favorizează lactaţia si armonizarea legăturii dintre mamă şi copil.

Proprietăţile colostrului: Colostrul este alimentul ideal pentru primele  zile de viaţă, are o culoare transparentă este foarte bogat în proteine şi in oligoelemente, sărac în glucide şi lipide, uşor digerabil. Conţine cantităţi mari de anticorpi şi numeroase leucocite cu inalte proprietăti antibacteriene şi este un puternic stimulator al eliminării de meconiu.

Eliminarea zilnică a scaunului va confirma cantitatea suficientă de laptc. Scaunul capătă treptat (1n 4-6 zile) culoarea galben aurie şi consistenţă moale uneori apoasă. („scaunul de săn”) care nu va fi interpretată drept diaree.

Proprietăţile laptelui matur sunt culoare alb­-opalescent; uşoarele variaţii de culoare – nuanţele de verde, albastru, roz sunt rezultatul ingestici de către mamă a diferitelor vegetale, fructe, coloranţi alimentari şi nu sunt indicii ale unui „lapte prost”.

Laptele de mamă conţine celule responsabile pentru răspunsul imun cum ar fi macrofage şi leucocite cu rol in apărarea antibacteriană.

In prima săptămână de viaţă este foarte puţin probabil ca un nou-născut care deja a supt să refuze sănul. Se intâlneşte această posibilitate dacă sugarului i s-a oferit biberon sau suzetă fapt ce poate conduce la fenomenul de confuzie a mamelonului.

Cum se realizează alăptarea ?

Ø    Frecvenţa alăptărilor: 8 – 1.2 ori/24 de ore.

Ø  Durata eficientă a unui supt : 10-20 minute la fiecare sân.

Semnele care confirmă că sugarul primeşte suficient lapte:

Scutece ude: 6 sau mai multe/ 24 de ore.

Scaune: 4 – 8/ zi.

Intre supturi copilul este mulţumit.

Creşterea în greutate: 100-200 g/ săptămănă.

Semne care atestă golirea sânilor:

Ø    Sânii sunt plini înainte de supt, mai moi după.

Ø  Senzaţia mamei de curgere a laptelui sau lapte picurănd.

Ø  Se aude cum inghite copilul.

Ø  Se vede lapte în guriţa copilului.

Deseori apar dubii cu privire la cantitatea de lapte pe care mama o poate oferi nou-născutului, mai ales

Reţineti!

Chiar în cazul unei malnutriţii severe care duce la  producerea unui lapte mai sărac în unele substanţe nutritive, laptele matern este intotdeauna mai bun decăt orice substituent alimentar.

• Cu căt perioada de stocare este mai mare, cu atăt laptele îşi pierde conţinutul nutritiv şi imunologic.
  • Aspectul laptelui se poate schimba după conservare, deoarece deseori.componentele se separă. Imediat după muls recipientul trebuie închis.
  • Laptele matern trebuie pastrat la rece dupa mulgere daca nu se alimenteaza bebelusul imediat
  • Se foloseşte întotdeauna laptele cel mai vechi.
  • Nu se incălzeşte laptele la foc sau la microunde, deoarece astfel se distrug unele componente. Trebuie lăsat să se încălzească treptat la temperatura camerei, sau să se folosească principiul boilerului dublu (introducerea recipientului cu lapte intr-un vas cu apă. caldă).
  • Colectând şi stocand corect laptele, mama poate fi sigură că sugarul se va bucura de avantajele acestuia chiar şi atunci când nu poate fi alăptat.

*Sursa informatiilor: Alimentatia sugarului – indrumar pentru medicii de familie