Anul 2024 a fost unul plin de realizări și proiecte ambițioase pentru Asociația Prematurilor. Cu sprijinul comunității și al partenerilor, am continuat să susținem cauzele copiilor născuți prematur și familiilor acestora, în trei direcții principale: educație continuă pentru cadrele medicale, dotări și investiții în maternități și acțiuni de lobby și advocacy.

  1. Educație continuă pentru cadrele medicale

În 2024, am pus accent pe pregătirea personalului medical, un factor esențial pentru salvarea vieților nou-născuților vulnerabili.

  • La Brăila: am organizat un curs de reanimare și ventilație mecanica pentru cadrele medicale din Maternitatea Brăila, având ca scop perfecționarea manevrelor de reanimare pentru cadrele medicale pentru a oferi îngrijire de înaltă calitate în terapie intensivă neonatală sau în sala de naștere.

Sesiunile practice au fost atent supervizate și coordonate de doamna Doctor Ioana Roșca, Medic Primar Neonatologie. Intalnirile s-au desfășurat pe 2 manechini dotați cu tehnologie avansată și care sunt în mărimea naturală a unui prematur de 24 de săptămâni și a unui nou-născut la termen.

Vezi aici detalii suplimentare: https://asociatiaprematurilor.ro/programul-de-educatie-continua-pentru-cadrele-medicale-demarat-de-asociatia-prematurilor-a-ajuns-la-braila/

 

  • La  Câmpina: Personalul medical din Maternitatea Câmpina a beneficiat de un curs intensiv de ecografie, contribuind astfel la diagnosticarea rapidă și corectă a nou-născuților prematuri. Cursul s-a desfășurat pe parcursul a două zile și a combinat atât sesiuni teoretice, cât și activități practice, oferind o oportunitate esențială de dezvoltare profesională pentru cei 25 de medici participanți.

Cursul a fost condus de Conf. Dr. Adrian Toma, medic primar neonatolog, care a abordat teme importante precum:

-ecografia pulmonară pediatrică, – ecografia spinală, – ecografia cerebrală.

Vezi aici mai multe: https://asociatiaprematurilor.ro/asociatia-prematurilor-a-finalizat-cursul-de-ecografie-pentru-cadrele-medicale-de-la-maternitatea-din-campina/

 

  • La Pitesti: peste 60 de medici au beneficiat de sesiuni practice si teoretice privind resuscitarea și ventilația la reanimare pentru a oferi îngrijire de înalta calitate în terapie intensivă neonatală sau în sala de naștere.

 

Vezi aici detalii suplimentare: https://asociatiaprematurilor.ro/programul-de-educatie-continua-pentru-cadrele-medicale-demarat-de-asociatia-prematurilor-a-ajuns-la-pitesti/

 

  1. Dotări și investiții în maternități

Un alt obiectiv major al ONG-ului a fost modernizarea secțiilor de neonatologie pentru a oferi celor mici o șansă mai bună la viață.

  • Donarea de aparatură performantă la Ploiești: Împreună cu OMV Petrom, am donat echipamente ( ventilator pentru ventilația mecanică invazivă, ventilator CPAP pentru ventilație non-invazivă, ecograf doppler portabil pentru monitorizarea intra-uterină a nou-născutului) în valoare de peste 50.000 de euro pentru Maternitatea din Ploiești.

Vezi aici detalii suplimentare despre proiect: https://asociatiaprematurilor.ro/asociatia-prematurilor-impreuna-cu-omv-petrom-doneaza-aparatura-performanta-in-valoare-de-peste-50-000-euro-pentru-maternitatea-din-ploiesti/

  • Asociația Prematurilor își continuă misiunea de a dezvolta mediul neonatal și investește în dispozitive medicale performate pe care se pot face simulări și scenarii medicale.

Vezi aici detalii suplimentare despre proiect: Asociația Prematurilor continuă investiția în formarea continuă a cadrelor medicale neonatale – Asociatia Prematurilor

 

  • Campania „Trăiește pentru Brăila”: Am lansat o campanie pentru dotarea secției de neonatologie din Brăila cu echipamente critice.

Necesarul de achiziții este:

3-4 congelatoare pentru stocarea laptelui matern

2 frigidere pentru laptele proaspăt

10 scaune de alăptat pentru mamele prematurilor

Dulapuri și echipamente pentru păstrarea igienei.

Ventilatoare neonatale

Ecografe neonatale (ETF, cardiacă și abdominală de tip POCUS)

5 mese radiante

5 pompe volumetrice

20 blendere de oxigen

4 aparate de resuscitare cu piesa în T

10 saltele anti-apnee/pulsoximetre

Bilirubinometru portabil

8 cardiomonitoare cu stație de centralizare

2 aparate de CPAP/High flow

Incubator de transport

Vezi aici campania: https://asociatiaprematurilor.ro/traieste-pentru-braila-implica-te-in-dotarea-sectiei-de-neonatologie/

 

  • Susținerea grădiniței din Călărași: Am inițiat o campanie dedicată amenajării unei grădinițe pentru copiii din Călărași, oferindu-le un mediu educațional adaptat nevoilor lor.

Necesarul implică achizitia de: mobilier, mochetă, perdele, jocuri, materiale didactice etc

Vezi aici campania: https://asociatiaprematurilor.ro/doneaza-pentru-gradinita-din-calarasi-%e2%9d%a4%ef%b8%8f/

 

  1. Lobby și advocacy

Am continuat să susținem drepturile copiilor prematuri și ale familiilor lor prin acțiuni de lobby. În acest sens, am lansat:

  • Petitia pentru Nou-Născuții Vulnerabili: Am militat pentru prelungirea indemnizației de creștere a copilului până la 3 ani, o inițiativă crucială pentru familiile copiilor născuți prematur.

Semnează și tu petiția aici: https://asociatiaprematurilor.ro/petitie-pentru-nou-nascutii-vulnerabili-prelungirea-indemnizatiei-pana-la-3-ani/

 

Realizările din 2024 nu ar fi fost posibile fără sprijinul companiilor care au ales să se implice activ. Cu ajutorul vostru, putem continua aceste proiecte și putem salva și mai multe vieți !

Alătură-te misiunii noastre: Redirecționează 20% din impozitul pe profit

Acum, la final de an, te invităm să fii parte din schimbare direcționând 20% din impozitul pe profit către Asociația Prematurilor. Cu ajutorul tău, putem continua să salvăm vieți, să investim în educația medicală și să oferim copiilor vulnerabili un viitor mai bun.

Fiecare contribuție contează și poate face o diferență imensă pentru cei mai mici luptători din țară.

Pentru detalii și proceduri, vizitează: https://asociatiaprematurilor.ro/companii/

 

Împreună, schimbăm vieți!

 

Despre Asociația Prematurilor

Până acum, Asociația Prematurilor a donat din fondurile si granturile atrase peste 80 de echipamente medicală modernă în 23 de orașe din România și este inițiatoarea implementării terapiei kangaroo care în 14 maternități din România. Valoarea tuturor proiectelor derulate de Asociația Prematurilor în ultimii 7 ani este de peste 800.000 de euro și au avut impact pentru 10.000 de nou-născuți, 2500 de medici, 20.000 de părinți și misiunea sa caritabilă continuă.

Organizația derulează programe caritabile de donații în maternități, de educație continuă pentru cadrele medicale, susține ateliere si webbinarii pentru familiile cu prematuri, proiecte de prevenție a nașterii premature, susține financiar cazurile sociale de familii cu prematuri.

In 2021, Comitetul Economic și Social European (CESE) a acordat Premiul pentru Solidaritate Civilă Asociației Prematurilor pentru proiectul prin care s-au donat echipamente și aparate de protecție secțiilor de neonatologie din România. În ianuarie 2020, Asociația Prematurilor a fost premiată în Germania, de către EFCNI (European Foundation for the Care of Newborn Infants), pentru implicarea în proiecte de filantropie și pentru rezultatele obținute în România în cauza prematurității.