Ce este pneumococul?

• Este o bacterie localizata in mod normal in tractul respirator superior ( nas si gat), la persoanele sanatoase facand parte din flora microbiana normala. Daca apare de exemplu – o infectie virala – imunitatea scade si atunci bacteria poate deveni agresiva, cauzand una dintre bolile pneumococice.

Cum se transmit bolile pneumococice?

• Pe cale aeriana, direct ( prin stranut, tuse, contact cu un purtator sanatos), sau indirect, prin praf contaminat.

Cum se manifesta?

• Febra mare (>39 grade C), tuse, junghi toracic, dureri si secretii la nivelul urechii, respiratie zgomotoasa, oboseala excesiva, refuzul alimentatiei, varsaturi, cefalee, ameteli.

Cum se depisteaza?

• Prezenta bacteriei se identifica prin efectuarea exsudatului nazofaringian, culturi din sange si alte analize, in functie de caz.

Cum poti preveni bolile pneumococice?

• Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, vaccinarea antipneumococica este singura masura eficienta pentru prevenirea bolilor pneumococice. Vaccinul pneumococic este disponibil in cadrul Programului National de Imunizare din Romania incepand cu 1 octombrie 2017.