Asociatia Prematurilor da startul Caravanei pentru Monitorizarea Gravidelor si a Mamelor cu risc din Romania.
O caravana mobila insotita de 2 medici, 1 asistenta medicala, 1 consultant nutritie se va deplasa periodic in 10 localitati defavorizate, cu mortalitate infantila ridicata, tinand cont de numarul de sarcini luate in evidenta si de evolutia lor. In cadrul activitatii de monitorizare a sarcinilor, fiecarei femei i se va efectua: ecografie, cardiotocografie, controlul glicemiei, teste rapide de urina pentru mamele cu risc de hipertensiune.
Caravana va ajunge la 600 de beneficiari directi din judetele: Calarasi, Ialomita, Giurgiu, Ilfov si Teleorman.
In cadrul caravanei, va fi organizata lunar, cate o sesiune la care viitoarele mame vor primi informatiile legate de ingrijirea in sarcina si ingrijirea nou-nascutului in primele luni de viata, nutritia gravidei si a copilulului, informatii legate de alaptare.
Proiectul vizeaza cresterea sansei la viata si sanatate pentru copiii din localitatile rurale defavorizate din judetele mentionate printr-o interventie care tinteste principalele cauze ale mortalitatii infantile:
lipsa de acces a mamelor din mediul rural la servicii medicale de monitorizare a sarcinii,
lipsa de informare cu privire la ingrijirea in sarcina si ingrijirea nou-nascutului,
nasterea prematura si deficientele sistemului sanitar romanesc care nu are la acest moment capacitatea de a prelua toate cazurile de nou-nascuti aflati in risc.
Conform datelor Centrului National pentru Statistica si Informatica in Sanatatea Publica cu privire la mortalitatea infantila la nivelul anului 2015, 1360 de nou-nascuti au murit in Romania inainte de a implini varsta de 1 an. Din totalul acestora, doar in 129 din cazuri (9.5%), mamele au beneficiat de toate controalele pe perioada sarcinii. In cazul a 285 mame (22%), au fost efectuate mai putin de 4 controale, iar alte 358 femei (26.3%), nu au fost consultate niciodata de un medic pe perioada sarcinii.
Desi studiul releva ca majoritatea deceselor au avut loc in spital, in lipsa monitorizarii sarcinilor, maternitatile nu pot sa modifice aceasta situatie decat in mica masura. In plus, prematuritatea s-a dovedit un diagnostic favorizant pentru 32% din copiii care nu au spravietuit primului an de viata.
Rezultate
226 de controale
193 de gravide consultate
5 judete
12 localitati
Recordurile absolute și cazuri particulare din Caravana pentru monitorizarea gravidelor la risc
Gravida de 31 de ani care era deja bunica
Femei care au născut primul copil la 12 ani
10 cazuri de gravide la 13-14 ani (5%)
Gravide minore, de 16-17 ani aflate la a doua sarcină sau a treia sarcină
70% din gravidele consultate se aflau la prima ecografie, chiar dacă nu erau la prima sarcină.
80% din gravidele beneficiare ale proiectului au abandonat scoala înainte să finalizeze ciclul gimnazial, multe dintre ele fiind chiar analfabete, aveau nevoie de sprijin pentru a înțelege ce scrie în fisa medicală sau pe rezultatul ecografiei.
Credit foto: Valeriu Dolcos; Asociatia Prematurilor
Proiect derulat de Asociatia Prematurilor și finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.
#implicareafacediferenta #instaredebine #kaufland #fdsc #Preventie #CaravanaPentruGravide #AsociatiaPrematurilor