Când i-am născut, nimeni nu mi-a spus de Kangaroo Care, nimeni nu mi-a spus că ei pot resimți diferit mediul în care se aflau, nimeni nu mi-a spus concret ce trebuie să facă o proaspătă mămică de gemeni prematuri ca să-i ajute în cel mai eficient și potrivit mod posibil.
Mai târziu am aflat că este foarte important ca părintele să cunoască personalitatea și nevoile fiecăruia în parte. Da, sunt atât de mici… dar ei au nevoi diferite și resimt lucrurile diferit încă de la început. Chiar dacă se află la terapie intensivă (NICU), bebelușii gemeni pot avea nevoi medicale și afective diferite. Din acest motiv, noi, părinții de gemeni născuți înainte de termen, trebuie să fim atenți la modul în care răspund la mediul înconjurător și să descoperim cum putem să le satisfacem nevoile în cel mai benefic mod.
De exemplu, unul dintre gemeni poate prefera o atingere ușoară, iar celălalt să vrea să-l ții ferm în brațe. Unul poate dormi liniștit chiar și atunci când se mai aud zgomote sau alarme produse de aparate, iar celălalt să se sperie și să înceapă să plângă chiar și la cele mai mici zgomote. Pe măsură ce începi să-i cunoști, devii mai conștientă de nevoile lor și mai atentă în a le asigura mediul potrivit pentru a se dezvolta cât mai sănătos posibil.
Această muncă de cunoaștere poate fi destul de grea la început, pentru că simți că nu este suficient să stai pur și simplu lângă incubatoare, întrebându-te oare care dintre ei are nevoie de tine mai mult. Așa că, din experiența mea și a altor mămici de gemeni născuți înainte de termen, vreau să-ți împărtășesc câteva sfaturi pe care mi-aș fi dorit să le primesc atunci când am născut.
- Ai încredere în tine că poți simți și înțelege nevoile fiecăruia dintre ei și încearcă să le satisfaci așa cum știi tu mai bine.
- Dacă într-o zi simți nevoia să petreci mai mult timp cu unul dintre bebeluși, fă ceea ce simți și roagă-l pe tată să se concentreze pe nevoile celuilalt.
- Solicită și acceptă ajutorul membrilor familiei. Ei sunt acolo pentru a te ajuta să îți recapeți echilibrul și să ai grijă cât mai bine posibil de micuți.
- Ai încredere că bebelușii tăi vor fi bine, chiar dacă atenția ta este împărțită la doi.
- Dacă îi hrănești cu lapte matern (cum este recomandat de medicii specialiști), pregătește din timp o porție de rezervă într-o sticluță cu biberon, în cazul în care vor dori amândoi să fie hrăniți în același timp și nu te descurci încă să-i hrănești simultan.
- Întreabă medicii când poți începe Kangaroo Care.
Atunci când practici această terapie, ai grijă ca bebelușul să poarte doar scutecul. Folosește un fotoliu specific și așează bebelușul pe pieptul tău gol, între sâni, după care acoperă spatele bebelușului pentru a nu-i fi frig. Întoarce capul bebelușului astfel încât urechea lui să fie aproape de inimă.
Dacă bebelușul este conectat la aparate, cereți ajutorul asistenților și nu vă îndepărtați de aparate mai mult decât permit firele sau tuburile acestora.
Dacă tatăl dorește să practice Kangaroo Care, este în regulă, dar trebuie să aibă grijă ca degetele micuțului să nu se încurce în părul toracic.
Flexibilitatea este esențială atunci când ai gemeni. Oricare ar fi provocarea, ia-ți timpul necesar pentru a-ți da seama ce funcționează mai bine pentru fiecare și ajustează rutina creată pe măsură ce cresc copiii.
Leave A Comment