Ce este hidroterapia? Hidroterapia ( sau terapia cu apă) este o terapie în care pacientul este tratat cu apă aplicată, o metodă bazată pe proprietățile apei, fiind folosită pentru a trata numeroase afecțiuni. Știm că tratamentul prematurității poate include mai multe tipuri de terapii pentru recuperare, inclusiv hidroterapia.

Numeroase studii realizate de-a lungul timpului au demonstrat efectele benefice ale hidroterapiei și în rândul prematurilor internați la Terapie Intensivă Neonatală. Hidroterapia este o procedură terapeutică aplicată prematurilor încă din anii ’70 în mai multe condiții clinice care vizează reducerea durerii și a stresului, precum și terapia prin somn.

Utilizarea apei ca leac a fost descrisă încă din civilizația greacă (în jurul anului 500 î.Hr.) când au fost dezvoltate numeroase tehnici acvatice pentru a fi utilizate în tratamentul fizic specific fiecărui pacient. Și Hipocrate a folosit hidroterapia pentru pacienții cu boli reumatice, neurologice, spasme musculare și boli articulare.

Asadar, iată care sunt cele mai importante beneficii ale hidroterapiei înregistrate în rândul prematurilor:

  1. Bebelușii prematuri sunt mai susceptibili de a suferi de hipotonie, acesta este un tonus muscular scăzut la sugari, care se datorează faptului că cortexul (partea a creierului care controlează mușchii) a avut mai puțin timp să se dezvolte. În timp ce în piscină, rezistența crescută în apă ajută la creșterea forței și a tonusului muscular, în special la nivelul picioarelor, brațelor și gâtului.
  2. Copiii prematuri sunt expuși unui risc mare de a dezvolta probleme de respirație, deoarece plămânii lor nu sunt încă suficient de maturi pentru a face această schimbare fără ajutor suplimentar, aceste probleme de respirație pot continua pe măsură ce cresc. S-a dovedit că înotul întărește inima și plămânii, dezvoltarea plămânilor puternici și capacitatea de a controla respirația poate ajuta la controlul simptomelor unor afecțiuni precum astmul.
  3. De asemenea, hidroterapia este asociata si cu creșterea în greutate la nou-născuții prematuri.

Și….un aspect foarte important redat de Institutul Griffith pentru Cercetări Educaționale din Australia: copiii care participă la înotul timpuriu obțin o gamă largă de abilități, cum ar fi abilități vizuale motorii, reamintirea poveștilor și raționamentul matematic mai devreme decât populația normală etc.

Sursa informatiilor: Effects of hydrotherapy and tactile-kinesthetic stimulation on weight gain of preterm infants admitted in the Neonatal Intensive Care Unit – ScienceDirect