Cursuri și Credite pentru Profesioniștii din Sănătate

Asociația Prematurilor își continuă misiunea de a dezvolta mediul neonatal și oferă acces la formări care să îmbunătățească competențele medicale pentru cadrele medicale din sectiile de neonatologie.

Astfel, zilele acestea, echipa ONG-ului împreună cu Dr. Ioana Roșca-Medic Primar Neonatologie a organizat cursul de resuscitare prematur și nou-născut cu patologie la naștere, care a inclus și modulul de ventilație mecanică.
Atelierul de formare a fost susținut de dna dr. Ioana Roșca, alături de invitații săi: Dr. Cleopatra Palosanu- Medic Primar Neonatolog și Dr. Alina Turenschi – Medic Specialist Pediatru.

Eu sunt mereu entuziastă când trebuie să îmi ajut colegii și este o normalitate să ne ajutăm între noi și să creștem cu toții, să învățam continuu, să exersăm manevre de prim-ajutor, să ne facem meseria cât mai bine, să împărtășim din experiența profesională și cazuistică. Medicina trebuie să țină pasul cu complexitatea cazurilor cu care ne confruntăm în neonatologie, iar noi trebuie să fim pregătiți să anticipăm, să fim apți să intervenim în echipă, în orice moment. “ Dr Ioana Roșca

Cursul s-a desfășurat pe parcursul a două zile intense la care au participat 51 de cadre medicale, respective 21 de medici și 30 de asistente. Personalul prezent la curs își desfășoară activitatea medicală la Maternitatea din Câmpina și Ploiești.

Cursanții au primit informații teoretice, dar au putut să pună în aplicare și diverse scenarii medicale, simulări de cazuri reale, manevre de resuscitare sau ventilație mecanică. Partea practică a putut fi exersată pe 2 bebeluși manechini: unul de mărimea naturală a unui prematur și unul în mărimea unui nou-născut la termen.

Astfel de ateliere, care includ atât parte teoretică, cât și practica sunt o rutină în alte țări din Europa sau America și oferă cadrelor medicale posibilitatea pentru de a trăinui permanent, de a simula spețe reale astfel încât să fie pregătiți în tratarea și îngrijirea bebelușilor prematuri sau a nou-născuților vulnerabili care au nevoie de îngrijiri în terapie intensivă. Credem în educație continuă, iar în medicină lucrurile evoluează foarte rapid și ne dorim să ajutăm comunitatea medicală din țară să fie pregătită pentru stabilizarea nou-născutului, așa că vom continua și în 2024 în alte maternități. “Diana Gamulescu – fondator Asociația Prematurilor

Atât partea teoretica, cât și partea practica s-a bucurat de un real succes și medicii și asistentele au fost încântați de informațiile valoroase din cadrul acestui atelier intensiv.
Mulțumirile merg și către Colegiul Medicilor din România și Colegiul Medicilor din Prahova pentru cooperare și creditarea cu 12 puncte EMC a acestui curs.

__________________________
Despre Asociația Prematurilor
Până acum, Asociația Prematurilor a donat 59 de echipamente medicală modernă în 22 de orașe din România și este inițiatoare implementării terapiei „Kangaroo Care” în 14 maternități din România. Valoarea tuturor proiectelor derulate de Asociația Prematurilor în ultimii 5 ani este de peste 470.000 de euro și au avut impact pentru 7000 de nou-născuți, 1000 de medici, 6000 de părinți și își continua misiunea să caritabila și în 2023.
Asociația Prematurilor dezvoltă în România programe dedicate copiilor născuți prematur, părinților și personalului medical de la neonatologie și reunește experți din diferite discipline, părinți, reprezentanți din mass-media pentru a îmbunătăți calitatea serviciilor publice de sănătate din România. Asociația Prematurilor este singurul ONG din România acreditat pe prematuritate în conformitate cu prevederile Legii nr.197/2012 privind asigurarea calității în domeniul serviciilor sociale de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice din România.
Organizația derulează programe caritabile de donații în maternități, de educație continuă pentru cadrele medicale, susține ateliere si webbinarii pentru familiile cu prematuri, proiecte de prevenție a nașterii premature, susține financiar cazurile sociale de familii cu prematuri.
In 2021, Comitetul Economic și Social European (CESE) a acordat Premiul pentru Solidaritate Civilă Asociației Prematurilor pentru proiectul prin care s-au donat echipamente și aparate de protecție secțiilor de neonatologie din România. În ianuarie 2020, Asociația Prematurilor a fost premiată în Germania, de către EFCNI (European Foundation for the Care of Newborn Infants), pentru implicarea în proiecte de filantropie și pentru rezultatele obținute în România în cauza prematurității.