București, 17 aprilie 2024

 

Asociația Prematurilor continuă și în 2024 proiectele de dotare a maternităților neonatale din România cu echipamente vitale în tratarea bebelușilor prematuri.

Astfel, Asociația Prematurilor, alături de OMV Petrom – un partener strategic al său, implicat civic în multe domenii, donează Maternității din Ploiești aparatură performantă în valoare de peste 50.000 euro.

Maternitatea din Ploiești este una dintre cel mai mari din țară, care asigură 60-80 de nașteri pe lună , dintre care 15-20% sunt înainte de termen.

Doar în 2023 au fost peste 3500 nașteri, iar  300 din nou-născuții prematuri au avut nevoie de ventilație mecanica încă din primele clipe de viață.

Cu susținerea OMV Petrom s-a achiziționat un ansamblu format din:

  • ventilator pentru ventilația mecanică invazivă;
  • ventilator CPAP pentru ventilație non-invazivă;
  • ecograf doppler portabil pentru monitorizarea intra-uterină a nou-născutului.

 

     

Achiziția acestor aparate previne decesul infantil și va ajuta generații de prematuri care se vor naște la Maternitatea din Ploiești.

Diana Gămulescu, fondatoarea Asociației Prematurilor: “Aceste echipamente sunt indispensabile, sunt vitale pentru o secție de terapie intensivă neonatală și sunt complementare asigurând suportul respirator artificial al nou-născutului cu patologii la naștere și monitorizarea funcțiilor vitale în utero. Asociația Prematurilor împreună cu OMV Petrom donează nu doar echipamente esențiale, ci și o șansă la viață pentru nou-născuții aflați în terapie intensivă neonatală. În acest context s-a conturat un exemplu de solidaritate și generozitate. Donația OMV Petrom reprezintă un angajament profund pentru sănătatea eroilor în scutece!”

Valoarea totală a sponsorizării este de 293.250 lei.

Și în 2023, cu sprijinul acordat în regim de urgență de către OMV Petrom, Asociația Prematurilor a donat aparatură de ultimă generație, de peste 30.000 euro pentru nou născuții aflați în situații de risc de la Maternitatea din Ploiești. Au fost achiziționate un ventilator și un umidificator, necesare și urgente pentru secția de terapie intensivă neonatală.

 

Despre Asociația Prematurilor

Până acum, Asociația Prematurilor a donat din fondurile si granturile atrase peste 60 de echipamente medicală modernă în 22 de orașe din România și este inițiatoarea implementării terapiei kangaroo care în 13 maternități din România. Valoarea tuturor proiectelor derulate de Asociația Prematurilor în ultimii 5 ani este de peste 600.000 de euro și au avut impact pentru 7000 de nou-născuți, 1000 de medici, 6000 de părinți și misiunea sa caritabilă continuă.

Asociația Prematurilor dezvoltă în România programe dedicate copiilor născuți prematur, părinților și personalului medical de la neonatologie și reunește experți din diferite discipline, părinți, reprezentanți din mass-media pentru a îmbunătăți calitatea serviciilor publice de sănătate din România. Asociația Prematurilor este singurul ONG din România acreditat pe prematuritate în conformitate cu prevederile Legii nr.197/2012 privind asigurarea calității în domeniul serviciilor sociale de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice din România.

Organizația derulează programe caritabile de donații în maternități, de educație continuă pentru cadrele medicale, susține ateliere si webinarii pentru familiile cu prematuri, proiecte de prevenție a nașterii premature, susține financiar cazurile sociale de familii cu prematuri.

In 2021, Comitetul Economic și Social European (CESE) a acordat Premiul pentru Solidaritate Civilă Asociației Prematurilor pentru proiectul prin care s-au donat echipamente și aparate de protecție secțiilor de neonatologie din România. În ianuarie 2020, Asociația Prematurilor a fost premiată în Germania, de către EFCNI (European Foundation for the Care of Newborn Infants), pentru implicarea în proiecte de filantropie și pentru rezultatele obținute în România în cauza prematurității.

 

 

Despre OMV Petrom

OMV Petrom este cel mai mare producător integrat de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de țiței și gaze la nivel de grup de aproximativ 41 milioane bep în 2023. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și operează o centrală electrică pe gaze naturale de înaltă eficiență de 860 MW. Pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România și în țările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 benzinării, sub două branduri – OMV și Petrom.

OMV Petrom este o companie în care, la sfârșitul anului 2023, acționarii români dețin peste 43% din acțiuni (din care statul român, prin Ministerul Energiei, deține 20,7%, iar 22,5% sunt deținute de fondurile de pensii din România, la care se adaugă aproape 500.000 de investitori individuali și alte entități românești). OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deține 51,2% din acțiunile OMV Petrom, iar restul de 5,6% sunt deținute de alți investitori străini. Din totalul acțiunilor OMV Petrom, 28,1% se tranzacționează liber la Bursa de Valori București.

OMV Petrom este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat, cu circa 42 miliarde de euro reprezentând taxe, impozite și dividende plătite în perioada 2005 – 2023. În aceeași perioadă, compania a investit aproximativ 18 miliarde de euro.

Din 2007, OMV Petrom a integrat în strategia sa de business principiile responsabilității corporatiste. În perioada 2007 – 2023, compania a alocat circa 160 milioane de euro pentru dezvoltarea comunităților din România, concentrându-se pe protecția mediului, educație, sănătate și dezvoltare locală.

Pe 29 iulie 2020, OMV Petrom și-a anunțat sprijinul pentru recomandările emise de Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD), Grupul operativ pentru publicarea informațiilor financiare referitoare la schimbările climatice privind riscurile și oportunitățile asociate schimbărilor climatice. OMV Petrom raportează anual progresul realizat în ceea ce privește implementarea acestor recomandări.