București, Octombrie 2024
Asociația Prematurilor a finalizat incă o sesiuna practică din programul de educație continuă pentru cadrele medicale din maternitățile neonatale din România, proiect demarat sub coordonarea doamnei doctor Ioana Roșca, medic primar neonatologie.
Astfel, Asociația Prematurilor a organizat un curs de resuscitare și ventilație la maternitatea din Pitești, având că obiectiv perfecționarea manevrelor de reanimare pentru cadrele medicale pentru a oferi îngrijirea de înalta calitate în terapie intensivă neonatală sau în sala de naștere.
Sesiunile practice au fost atent supervizate și coordonate de doamna Doctor Ioana Roșca, medic primar neonatologie și s-au desfășurat pe 2 manechini dotați cu tehnologie avansată și care sunt în mărimea naturală a unui prematur de 24 de săptămâni și a unui nou-născut la termen.
“Acești manechini sunt de un real ajutor în astfel de workshopuri pentru că redau cu acuratețe semnele vitale, culoarea tegumentului, plânsul etc și se pot programa pentru a simula cazuri reale și cadrele medicale văd în timp real cum reacționează la manevrele executate. Suntem recunoscători donatorilor Asociației Prematurilor care au facilitat achiziția lor și care au crezut în proiectul nostru și s-au implicat în proiecte interne de CSR pentru a strânge fondurile necesare. Atunci când și comunitatea se implică rezultatele sunt pe măsură.” Diana Gămulescu – Asociația Prematurilor din România
Activitatea a avut un impact semnificativ asupra abilităților practice ale cadrelor medicale, îmbunătățind astfel capacitatea acestora de a răspunde prompt în situații critice, într-un mediu controlat.
Până acum peste 100 de medici și asistente au beneficiat de acest program de instruire teoretică și practică.
Asociația Prematurilor își propune să continue programul dupa sesiunile de formare de la Câmpina, Ploiești, Pitești și până la finele anului 2024 va organiza cursul la Galați și la Brăila, urmând să îl reia în 2025 și în alte instituții medicale, contribuind astfel la dezvoltarea competențelor profesionale și la îmbunătățirea îngrijirii neonatale în România.
Despre Asociația Prematurilor
Până acum, Asociația Prematurilor a donat din fondurile si granturile atrase peste 60 de echipamente medicală modernă în 22 de orașe din România și este inițiatoarea implementării terapiei kangaroo care în 13 maternități din România. Valoarea tuturor proiectelor derulate de Asociația Prematurilor în ultimii 5 ani este de peste 600.000 de euro și au avut impact pentru 7000 de nou-născuți, 1000 de medici, 6000 de părinți și misiunea sa caritabilă continuă.
Asociația Prematurilor dezvoltă în România programe dedicate copiilor născuți prematur, părinților și personalului medical de la neonatologie și reunește experți din diferite discipline, părinți, reprezentanți din mass-media pentru a îmbunătăți calitatea serviciilor publice de sănătate din România. Asociația Prematurilor este singurul ONG din România acreditat pe prematuritate în conformitate cu prevederile Legii nr.197/2012 privind asigurarea calității în domeniul serviciilor sociale de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice din România.
Organizația derulează programe caritabile de donații în maternități, de educație continuă pentru cadrele medicale, susține ateliere si webinarii pentru familiile cu prematuri, proiecte de prevenție a nașterii premature, susține financiar cazurile sociale de familii cu prematuri.
In 2021, Comitetul Economic și Social European (CESE) a acordat Premiul pentru Solidaritate Civilă Asociației Prematurilor pentru proiectul prin care s-au donat echipamente și aparate de protecție secțiilor de neonatologie din România. În ianuarie 2020, Asociația Prematurilor a fost premiată în Germania, de către EFCNI (European Foundation for the Care of Newborn Infants), pentru implicarea în proiecte de filantropie și pentru rezultatele obținute în România în cauza prematurității.