Ajutor social comunitar pentru familia monoparentală reprezintă un serviciu social menit să susțină printr-un minim financiar familiile monoparentale care au domiciliul sau reședința pe raza administrativ-teritorială a municipiului București, compuse dintr-un părinte singur și copiii acestuia în vârstă de până la 18, al căror venit net mediu pe membru de familiei ajunge până la 530 RON, fără a depăși această sumă.
Conform site-ului DGASMB, cuantumul ajutorului social comunitar, este:
- „până la 200 lei inclusiv, după cum urmează: 300 lei pentru familia cu un copil, 600 lei pentru familia cu 2 copii, 900 lei pentru familia cu 3 copii și 1200 lei pentru familia cu 4 sau mai mulți copii”.
- „peste 201 lei și până la 530 lei inclusiv, după cum urmează: 200 lei pentru familia cu un copil, 400 lei pentru familia cu 2 copii, 600 lei pentru familia cu 3 copii și 800 lei pentru familia cu 4 sau mai mulși copii”.
Familia monoparentală este reprezentată de un părinte care-și crește singur copii, astfel, vor fi eligibile persoanele singure, aflate în una dintre situațiile:
- Necăsătorit/ă;
- Văduv/ă;
- Divorțat/ă;
- al cărei soț/ie este declarat/ă dispărut/ă prin hotărâre judecătorească;
- al cărei soț/ie este arestat/ă preventiv pe o perioadă mai mare de 30 de zile sau execută o pedeapsă privativă de libertate și nu participă la întreținerea copiilor;
- nu a împlinit vârsta de 18 ani și se află în una dintre situațiile prevăzute anterior;
- a fost numită tutore sau i s-au încredințat ori dat în plasament unul sau mai mulți copii și se află în una dintre situațiile prevăzute civile prevăzute anterior, cu excepția asistentului maternal profesionist.
Beneficiarii eligibili au și unele obligații, care vor fi verificate atât în dosar cât și în teren, în locuința beneficiarului, atunci când asistenții sociali se vor deplasa pentru evaluare/reevaluare:
- „în cazul în care intervin modificări cu privire la componența familiei și/sau a veniturilor realizate de membrii acesteia, titularul ajutorului social comunitar are obligația ca, în termen de maxim 15 zile, să comunice D.G.A.S.M.B., în scris, modificările intervenite și să prezinte documente doveditoare;”
- „să depună la D.G.A.S.M.B. o nouă cerere privind modificarea cuantumului, însoțită de declarație cu modificările intervenite”;
- „Modificarea cuantumului se face începând cu luna următoare celei în care au intervenit modificările”.
Documente necesare accesării
- Cerere tip – se descarcă aici sau o puteți primii la locația de depunere a dosarului;
- Declarație privind componența familiei – se descarcă aici sau o puteți primii la locația de depunere a dosarului;
- Extras de cont pentru efectuarea viramentului bancar;
- Adeverință emisa de organele fiscale prin care se atestă lipsa datoriilor față de bugetul de stat/local
Locație/program de lucru/date de contact
Ajutor social comunitar pentru familia monoparentale este un drept pe care-l puteți accesa atât la Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București, cât și la DGASPC-ul sectorului de care aparțineți, iar dacă sunt eligibil, puteți obține cele două ajutoare monoparentale (atât de la DGASMB, cât și de la DGASPC).
Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București – Str. Constantin Mille nr. 10, sector 1
- Dosarul se poate depune și online, în format pdf, la rezoluție de 200 x 200 dpi, pe adresa de e-mail: nounascutisimonoparentale@dgas.ro
Program de lucru cu publicul la locațiile de depunere a dosarelor:
Luni – Joi, între orele 9:00 – 15:00
Atenție: VINERI NU SE LUCREAZĂ CU PUBLICUL!
În vedere obținerii și ajutorului social comunitar pentru familii monoparentale, vă punem la dispoziție următoarele adrese, în funcție de DGASPC-ul sectorului de care aparțineți:
Sector 1
Persoanele cu domiciliul pe raza sectorului 1 vor depune cererea la Centrul de Mentorat pentru Structurile Economiei Sociale din Șos. Ștefan cel Mare nr. 1, sector 1 (intersecție B-dul. Iancu de Hunedoara cu Calea Dorobanților);
Sector 2
Persoanele cu domiciliul pe raza sectorului 2 vor depune cererea la Centrul de Informare și Consiliere pentru Cetățeni din Șos. Ștefan cel Mare, nr 38, sector 2 (vis-à-vis de Aleea Circului);
Sector 3
Persoanele cu domiciliul pe raza sectorului 3 vor depune cererea la Spălătoria Socială din Str. Armeniș nr.2, sector 3 (zona Trapezului, pe partea cu Mega Image)
Sectoarele 4 și 5
Persoanele cu domiciliul pe raza sectorului 4 și pe raza sectorului 5 vor depune cererea la Spălătoria Socială din Aleea Turnu Măgurele, nr. 17, sector 4 (Complex OMINIS, stația RATB Ciceu)
Sector 6
Persoanele cu domiciliul pe raza sectorului 6 vor depune cererea la Spălătoria Socială din Drumul Taberei nr 24, sector 6 (Complex Favorit, intrarea din str. Pravăț)
Leave A Comment