Săptămâna Mondială a Alăptării (WBW) este o campanie organizată de Alianța Mondială pentru Acțiunea Alăptării (Waba). Este considerată una dintre cele mai mari campanii comune ale organizațiilor internaționale precum OMS și Unicef de acest fel, care promovează beneficiile alăptării. Săptămâna Mondială a Alăptării a fost sărbătorită anual în aproximativ 120 de țări din 1991. Din 2016, WBW este, de asemenea, aliniată la Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD). În majoritatea țărilor, WBW este sărbătorită în fiecare 1-7 august, însă unele țări sărbătoresc în mai, octombrie sau noiembrie.
În Romania toată luna august este dedicată promovării alăptării și Asociația Prematurilor susține alimentația naturală a nou-născutului cu probleme grave la naștere. Condițiile fiziologice ale sugarilor prematuri reprezintă un obstacol suplimentar, însă ONG-ul susține importanța alimentației la sân prin cursuri de puericultură care să stimuleze lactația mamelor pe perioada internării în terapie intensivă a nou-nasculului, precum și prin donații de pompe de ultimă generație pentru muls laptele matern atât de uz caznic, cât și de uz spitalicesc.
Nou nascutii prematuri sunt adesea incapabili fizic să fie alăptați, deoarece nu pot coordona suptul și înghițirea, de exemplu, sau sistemul lor digestiv nu este încă suficient de matur. Un alt posibil obstacol pentru mamele cu bebeluși prematuri poate fi lipsa de informații și sprijin adecvat. Adesea, ei nu știu cum să ofere lapte matern pentru copilul lor. Presiunea emoțională, indiferent dacă este din partea familiei, a societății sau autoindusă, poate fi un alt mare obstacol. Prin urmare, scopul nostru este să conștientizăm situația specială în care se află mamele prematurilor și nou-născuților internați în spital când vine vorba de alăptare. Abordarea lor cu privire la alăptare ar putea fi diferită și s-ar putea confrunta cu provocări diferite atunci când vine vorba de alăptarea copilului lor decât ar putea face mamele copiilor născuți la termen. Credem că #BreastingIsAJourney și fiecare mamă ar trebui încurajată să găsească cea mai bună cale pentru ea și copilul ei.
În timp ce Asociatia Prematurilor si EFCNI susține cu fermitate alăptarea și dorește să ajute, să crească numărul de nou-născuți care beneficiază de lapte matern, este de asemenea esențial să sustinem cel mai vulnerabil grup de nou-născuți: bebelușii prematuri și nou-născuții care se bazează pe îngrijire medicală intensivă. Nou-născuții prematuri (și indelung spitalizați) au benefici si mai mari de pe urma alăptării decât colegii lor născuți la termen. Totuși, sunt alăptați mai puțin. Motivele variază și în ultimii doi ani acest decalaj s-a mărit. Ratele de alăptare au scăzut puternic în timpul pandemiei de COVID-19, în special în Unitățile de Terapie Intensivă Neonatală (NICU) și chiar mai mult în țările cu rate în general scăzute de alăptare. Acum este crucial să se restabilească ratele de alăptare la nivelurile pre-pandemie și să se consolideze capacitatea sistemelor de sprijinire a alăptării pentru a proteja, promova și susține alăptarea, în special în medii critice precum spitalele sau NICU.
Guvernele, sistemele de sănătate, locurile de muncă și comunitățile joacă un rol important în acest context, deoarece, atunci când sunt informate, educate și împuternicite, sunt capabile să ofere și să susțină medii favorabile alăptării femeilor și familiilor din lumea post-pandemică.
Leave A Comment