Tratamente de recuperare pentru copiii prematuri din țară

În 2016, în Romania s-au născut peste 19.000 de copiii înainte de termen, având greutatea la naștere între 500 de gr. (ori mai mică)  și 2 500 gr, venind pe lume între săptămânile 28 – 37. În lupta pentru viață, de cele mai multe ori, aceștia au avut nevoie de spitalizare prelungită.

Se spune că bebelușii prematuri recuperează deficitul de la naștere până la vârsta de 2 ani, însă aceste teorii sunt false. Un copil născut înainte de termen are nevoie să fie evaluat, monitorizat și să se intervină constant în evoluția lui pentru a preveni problemele asociate prematurității care apar odată cu dezvoltarea lui.

Bebelușii prematuri sau îndelung spitalizați au nevoie de  monitorizare și evaluare medicală și după externare, în fiecare etapă de dezvoltare.  Se recomandă ca bebelușul să fie examinat periodic de către medicul neonatolog și/sau pediatru, apoi se fac trimiteri pentru examinări din punct de vedere neuro-motor, psiho-cognitiv, oftalmologic șamd.

În țară, familiile trebuie să parcurgă sute de km pentru a ajunge la specialiști, iar costurile de îngrijire pentru acești copii ajung la sume uriașe. Doar tratamentele de recuperare pot ajunge la 3500-4000 de lei/lună.

Pentru a ne asigura că acești copii se vor bucura de o copilărie fericită și normală, precum copiii născuți la termen, ne propunem să sprijinim aceste familii și să le asigurăm gratuitatea privind serviciile de kinetoterapie, fizioterapie, hidroterapie, hipoterapie, logopedie, ergoterapie, ortezare, intervenții chirurgicale șamd.

Partenerii care doresc să investească în viitorul acestor copii, ne pot oferi sponsorizări ori donații în contul RO68BTRLRONCRT0411176001. Legea sponsorizării permite companiilor ca acestea să fie deduse din impozitul pe profit.

Familiile din țară, mai puțin București, care au nevoie de sprijinul Asociației Prematurilor pentru astfel de terapii sunt rugate să ne scrie pe adresa diana.gamulescu@asociatiaprematurilor.ro si nina.sofian@asociatiaprematurilor.ro.