București, 31iunie 2023
Asociația Prematurilor a introdus în România terapia Kangoroo Care în anul 2017, prin proiectul Imbratisarea Vindecă, inaugurat chiar de Ziua Mondială a Prematuritatii, 17 noiembrie. Obiectivul acestui program este dotarea maternităților din România cu echipamentul necesar demarării terapiei pentru bebelușii de la terapie intensivă și post-terapie.
Astăzi, ONG-ul anunță extinderea acestui program și adaugă încă un oraș din România pe harta maternităților în care este implementată terapia skin-to-skin.
Astfel, Ziua Internațională a Copilului este marcată de Asociația Prematurilor la maternitatea din Ploiești și donează 5 fotolii Kangoroo Care pentru secția de neonatologie, necesare recuperării bebelușilor care se nasc înainte de termen.
În plus, cadrele medicale au beneficiat și de un atelier susținut de psihologul ONG-ului Ana Maria Preoteasa și Diana Gamulescu (fondatoarea Asociației). În cadrul acestuia s-au punctat informații importante despre ce înseamnă terapia Kangoroo Care, când se începe, cum se folosește, ce beneficii are asupra bebelușului prematur și ce recomandări medicale ar trebui să primească părinții la externare și continuarea acestei terapii și acasă.
“Un vis început acum 6 ani de a conecta nou-născutul la risc cu familia sa, de a-I ajuta în procesul de recuperare, de a integra această terapie cu atât de multe beneficii fizice, dar și emoționale. Le mulțumesc medicilor pentru deschiderea în acest demers și partenerilor care ne-au sprijinit financiar în acoperirea costurilor de cumpărare și transport al echipamentelor” – Diana Gămulescu, președinte Asociația Prematurilor.
Asociația Prematurilor a inaugurat în premieră în România terapia Kangaroo Care și a mai donat, la maternitățile din capitală și din alte orașe ale tării, fotolii ergonomice necesare implementării acesteia. Peste 2500 de beneficiari beneficiază în prezent de donațiile de la maternitățile din București (Polizu, Cantacuzino, Pantelimon, Filantropia), Sibiu, Baia Mare, Constanța, Tg. Mureș, Buzău, Craiova, Vaslui, Ploiești.
Terapia Kangoroo Care se desfășoară deja în unitățile menționate mai sus și ajută peste 2500 bebeluși internați la neonatologie. Valoarea donațiilor până în prezent depășește 4000 euro.
Așadar, toți cei care doresc să susțină în continuare achiziționarea de noi fotolii pentru această terapie în spitale, pot face donații în contul Asociației Prematurilor: RO68BTRLRONCRT0411176001, cu mențiunea SCAUN KANGOROO.
Despre Îmbrățișarea Vindecă
Programul #ImbratisareaVindeca își propune dotarea maternităților din România cu echipamentul necesar demarării terapiei pentru bebelușii de la terapie intensivă și post-terapie și are menirea de a atrage cât mai mulți reprezentanți ai unităților medicale din România, care să solicite Asociației Prematurilor sprijinul în acest demers, dar și comunitățile de părinți, bloggeri și reprezentanți mass media.
Despre terapia Kangoroo Care
Contactul cu pielea părintelui este unul dintre cele mai importante lucruri în recuperarea bebelușului născut prematur. Prima dată când a fost folosit ca terapie a fost acum aproape 40 de ani (1979) în Bogota, Columbia, în secțiile neonatale care au avut un deficit de incubatoare.
Terapia scade perioada de spitalizare cu până la 50%, îmbunătățește creșterea ponderală, stabilizeaza ritmul cardiac, tensiunea arterială și respirația, îmbunătățește nutriția, bebelușului, scade rata mortalității și este recunoscută și pentru beneficii la nivel psihologic. Studiile spun că bebelușii care au beneficiat de terapia Kangaroo Care și prezența părinților în îngrijirea prematurului pe perioada spitalizării, au scoruri cognitive și lingvistice mai mari la vârsta de 5 ani. (Studiu publicat în J. Pediatrics 2016)
Despre Asociația Prematurilor
Până acum, Asociația Prematurilor a donat 59 de echipamente medicală modernă în 22 de orașe din România și este inițiatoare implementării terapiei „kangaroo care” în 14 maternități din România. Valoarea tuturor proiectelor derulate de Asociația Prematurilor în ultimii 5 ani este de peste 470.000 de euro și au avut impact pentru 7000 de nou-născuți, 1000 de medici, 6000 de părinți și își continua misiunea să caritabila și în 2023.
Asociația Prematurilor dezvoltă în România programe dedicate copiilor născuți prematur, părinților și personalului medical de la neonatologie și reunește experți din diferite discipline, părinți, reprezentanți din mass-media pentru a îmbunătăți calitatea serviciilor publice de sănătate din România. Asociația Prematurilor este singurul ONG din România acreditat pe prematuritate în conformitate cu prevederile Legii nr.197/2012 privind asigurarea calității în domeniul serviciilor sociale de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice din România.
Organizația derulează programe caritabile de donații în maternități, de educație continuă pentru cadrele medicale, susține ateliere si webbinarii pentru familiile cu prematuri, proiecte de prevenție a nașterii premature, susține financiar cazurile sociale de familii cu prematuri.
In 2021, Comitetul Economic și Social European (CESE) a acordat Premiul pentru Solidaritate Civilă Asociației Prematurilor pentru proiectul prin care s-au donat echipamente și aparate de protecție secțiilor de neonatologie din România. În ianuarie 2020, Asociația Prematurilor a fost premiată în Germania, de către EFCNI (European Foundation for the Care of Newborn Infants), pentru implicarea în proiecte de filantropie și pentru rezultatele obținute în România în cauza prematurității.