Imaginează-ți o lume în care inteligența este măsurată cam așa:
Copilul tău stă la birou/măsuță. Tu îi dai o foaie și un creion. Apoi îl rogi să deseneze un băiețel și apoi o fetiță. Dacă ezită, poți să-l încurajezi spunându-i „Fă tot ce vrei tu. Desenează cum poți tu, cum îți place ție. Eu voi sta aici lângă tine și mă voi uita la tine cum desenezi.”
Omulețul este imaginea EU-ului. În funcție de prezența și cantitatea elementelor corpului (cap, ochi, gură, urechi, brațe, picioare) și a celor de îmbrăcăminte, desenele primesc un anumit punctaj.
Evaluarea ține cont și de alte elemente adăugate, de poziția în pagină a desenului, de detalii legate de degete, buze sau conturul feței, precum și de momentele în care adaugă fiecare element (de exemplu, dacă face conturul feței la început, sau după ce termină de desenat ochii, nasul și gura). Fiecare element desenat este o sursă importantă de informați pentru psihologul care îl evaluează.
Deși testul durează doar câteva minute, el este o fereastră către mintea copilului. Aceste desene reflectă dezvoltarea intelectuală a copilului.
În cartea sa, Goodenough (cea care a dezvoltat testul omulețului) descrie beneficiile evidente ale acestui test de inteligență. Este rapid, accesibil și distractiv. El reușește să descopere lucruri importante despre dezvoltarea intelectuală a copilului în mai puțin de 15 minute.
Dacă, la vârsta de 4 ani, copilul reușește să deseneze toate elementele principale corpului (inclusiv detalii precum ochi, nas, gură, degete), înseamnă că acesta se dezvoltă normal din punct de vedere intelectual. Acest test dezvăluie și anumite aptitudini și competențe cognitive, de percepție, atenție, motivație șamd.
Arta figurativă este o abilitate veche. Înainte erau alfabete scrise sau sisteme de numărare, oamenii ilustrau chiar povești întregi pe pereții peșterilor. Există dovezi care arată că și copiii au participat la aceste ritualuri, desenând cu degetele lor mici prin zgura umedă și pereții moi ale peșterilor.
Testul omulețului măsoară inteligența prin unul dintre cele mai importante talente umane: abilitatea de-ți expune procesele mentale pe foaie.
Desenul este unul dintre talentele care invocă cel mai mult funcțiile mentale, inteligența este prezentă în desen, oricât de estetic sau inestetic ar fi acesta.
© Copyright Nina Sofian
Psiholog și Parenting Coach
Leave A Comment